Från raka jeans till utsvängda byxor

För att fortsätta jeanshistorien är den 1 april 1960 ett viktigt datum att minnas. Då släppte staten på importstoppet från USA och utländska jeans kom hit. Innan hade Ströms i Göteborg ett enstaka par då och då. Annars var det inhemska märken som Algots som gällde.

Det var försäljningschefen på Engelbrektsboden som hade en konteiner med 10 000 jeans som väntade i tullen. I den fanns byxor av märket Lee som skulle ut till återförsäljare i hela Sverige. Mellan 1960 och 1988 såldes över 18 miljoner Leejeans i olika storlekar.

Men, i slutet av 1960 hände något som fick försäljningen av Lee att falna. I Hylands Hörna, ett tv-program som alla såg eftersom det bara fanns en kanal på den tiden, visar tonårsidolen Lasse Lönndahl upp sig i ett par utsvängda byxor. Och svenska folket tog efter. Algots tog efter och levererade utsvängda byxor redan veckan efter.

Lee däremot visste inte vad de skulle ta sig till. Amerika var inte så snabba i modesvängarna och försäljningschefen hade en beställning på 1,2 miljoner jeans till Sverige. Men han åkte över till USA och fick övertalat dem att sy om en del av leveransen.

Över en natt hade svenskarna bytt stil, alla hade utsvängda jeans.
(källa: Älskade jeans, jeansens historia synad i sömmarna)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0